Miten meditaatiosta voi olla apua tinnituksessa?

Miten meditaatiosta voi olla apua tinnituksessa
Kuvaaja cottonbro palvelusta Pexels

Nykyisin melkein vaivaan kuin vaivaan tarjotaan hoidoksi meditaatiota vähintäänkin muun hoidon tukena. Meditointiin liittyy kuitenkin usein ajatus sen vaikeudesta ja ikävä kyllä asenne, että sen vaikutukset eivät ole todellisia. Osa epäilee ja osa ei usko lainkaan sen tehokkuuteen. Näistä syistä harjoitukset jäävät monelta tekemättä. Totta on, että meditaatio ei paranna esimerkiksi tyrää, eikä se tapa nielutulehduksen aiheuttavaa bakteeria. Harvemmin sitä kuitenkaan edellä mainituissa tapauksissa hoidoksi tarjotaankaan. Yleensä meditaatiota suositellaan mielenterveysongelmien ja sairauksien hoidossa. Näidenkään yhteydessä meditaatio harjoituksilta ei pidä odottaa välitöntä vaikutusta ja kun tullaan tinnitukseen, joka sinänsä ei ole mielenterveysongelma, niin ei se ääni katoa meditoimalla yhtään mihinkään.

Meditaation tehokkuudesta puhuttaessa pitäisikin korostaa sitä, miten sen vaikutukset voi havaita ja millä mittareilla meditaation tuloksia pitäisi tarkastella. On erityisen tärkeää tietää  ja ymmärtää mitä vaikutuksia meditaatiolta on odotettavissa juuri sinulle itsellesi. Jos odotat erilaisia tuloksia, niin ne todelliset tulokset saattavat jäädä huomaamatta. Saatat kokea, ettei meditaatio tarjoa sinulle mitään apua ja silloin et välttämättä hyödy siitä juurikaan. Tämä johtaa siihen, että meditointi harjoitukset jäävät loppujen lopuksi tekemättä.

Miten meditaatio vaikuttaa tinnitukseen?

Meditaation fysiologinen vaikutus tinnitukseen on yksinkertaistettuna se, että kehon toimintojen, kuten hengityksen tasaantuessa ja jännittyneisyyden helpottaessa, stressireaktio vaimenee. Samalla sympaattisen hermoston aktiivisuus laskee ja parasympaattisen hermoston aktiivisuus vastaavasti kasvaa, jolloin keho ja mieli saavuttaa tasapainontilan. Rentoutuneen ja rauhoittuneen olotilan myötä voi havaita jopa tinnitusäänen vaimentuneen, mutta yleisempi ja selkeämpi vaikutus on kuitenkin tinnituksen häiritsevyyden väheneminen. Tämä johtuu kuulohermon biosähköisen aktiivisuuden mahdollisesta vähentymisestä, mutta erityisesti kuulojärjestelmän suodatuskyvyn parantumisesta. Jälkimmäisen taustalla on tinnitusta voimakkaasti ruokkivien negatiivisten ajatusten ja tunteiden väheneminen.

On kuitenkin jokaisen henkilökohtaisesta suhtautumisesta kiinni, kuinka herkästi vaikutuksia huomaa vai jättääkö ne kokonaan huomiotta. Pessimisti ja epäilijä huomaa tuskin mitään vaikutuksia. Meditaation fysiologinen ja välitön vaikutus ei tietenkään poista tinnitusääntä eikä  siihen liittyviä ajatuksia kokonaan. Meditaation jälkeen voi olla ihan yhtä ahdistunut ja vihainen kuin ennen sitä, jos tietoisesti keskittyy kuuntelemaan tinnitusta ja negatiivisia tuntemuksia ruokkiviin ajatuksiin.

Mutta kun se meditaatio on niin vaikeaa. Vai onko se?

Meditointi ei ole millään tavalla vaikeaa. Mielen tyhjentäminen sen sijaan on erittäin vaikeaa. Jos käsket itseäsi olemaan ajattelematta, niin on varmaa, että mieleesi tulvii tsunamin lailla kaikenlaisia ajatuksia. Tärkeintä on vain olla tarttumatta ajatuksiin, eli ei pidä alkaa viemään mielessään niitä ajatuksia eteenpäin. Älä myöskään tuomitse itseäsi siitä, että et saanut pysymään mieltäsi tyhjänä. Ja jos kuitenkin hairahdut syventymään johonkin ajatukseen, niin se ei tarkoita sitä, että meditaatio olisi epäonnistunut tai että olisit huono meditoimaan. Kun havahdut lähteneesi ajatustesi mukaan, niin irrottaudut vain siitä keskittymällä tähän hetkeen, kuten vaikkapa hengitykseesi. Hengitys on yksi parhaimpia tapoja pitää itsensä juuri tässä hetkessä. Seuraat vain sitä, miten pallea nousee ja keuhkot täyttyvät sisään hengittäessä ja vastaavasti tyhjentyvät ulos hengittäessä. Samalla annat ajatusten pyöriä päässä ihan vapaasti.

Mitä hyötyä meditaatiosta on tinnituksen hoidossa?

Meditaation yleinen tavoite on kehittää kykyä keskittyä hetkeen ja hallita ajatusten tulvaa. Tämän seurauksena keskittymiskyky ja järjestelmällisyys kehittyvät, jotka auttavat vähentämään stressiä. Tinnituksen osalta hoidon saavutuksena voidaan pitää sitä, että et huomaa sitä juuri nyt ja oivallat, että et ole ollut tietoinen tinnituksen olemassa olosta pitkään aikaan. Yleensä siinä vaiheessa, kun teet tämä oivalluksen, niin kuulet tinnituksen välittömästi. Se ei tarkoita sitä, että se olisi palannut ja kaikki hoidolla saavutettu olisi menetetty. Saavutus voi olla myös se, että pystyt tinnituksesta huolimatta keskittymään lempi harrastukseesi ja aidosti nauttimaan siitä tinnituksesta huolimatta. Kaikki tämä perustuu aivojen muovautuvuuteen, jota aivoissamme tapahtuu jatkuvasti, niin hyvässä kuin pahassa. Meditaatio ei siis ole mikään ihme lääke, joka itsenäisesti auttaa vaivoihin tai ratkaisee ongelmat, vaan se on keino, jolla helpotetaan aivojen luonnollista taipumusta sopeutua ja hakeutua tasapainoon.